Archiwalne wpisy:
listopad 2024
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Kategorie:

Jesienne pieczenie przy Jagiellońskiej

Wychowawcy organizowali dla nas już wiele różnych konkursów. Rywalizowaliśmy do tej pory w różnych sportach, w śpiewaniu, w pisaniu tekstów czy prezentując swoją wiedzę i zdolności plastyczne. Nigdy jednak nie przyszło nam skrzyżować widelców z nożami i pojedynkować się na umiejętności kulinarne. Aż do 30 października.

Naszym zadaniem było – tylko i aż – upieczenie szarlotki. Już dwa tygodnie przed konkursową galą planowaliśmy czym zaskoczyć komisję i jak sprawić, by nasze ciasto było lepsze od innych. Dodatkową motywacją była zapowiedź wizyty Magdy Gessler, która miała być jednym z jurorów. Przeglądając różne przepisy i naradzając się z wychowawcami doszliśmy do wniosku, że stworzymy szarlotkę według specjalnej receptury, którą wyróżniać spośród innych będzie bardzo kruche ciasto, a zdobić przepyszna bita śmietana.

Przy pieczeniu czekało nas mnóstwo zabawy i zbierania nowych doświadczeń. Każdy wychowanek odpowiadał za co innego, dzięki czemu nie mieliśmy dużo pracy. Wielka blacha ciasta wspaniale wyrosła nam w piekarniku i z dumą mogliśmy zanieść 12 konkursowych kawałków do auli Ośrodka, gdzie jury w składzie: Magda Gessler, dyrektor Miąskowski i dyrektor Worożański miało rozstrzygnąć, która grupa stworzyła najsmaczniejszą.

Większość z nas uwierzyła, że rozstrzygać nasz konkurs przyjedzie znana z telewizji restauratorka i wzięliśmy nawet kartki do autografów i aparaty do zdjęć. Po rozpoczęciu spotkania okazało się, że w jej postać wcielił się nasz kolega Mateusz, który w przebraniu zjadł chyba najwięcej kawałków wypieków. Wszystkie ciasta wyglądały bardzo smakowicie i każde wyróżniało się czymś szczególnym. Komisja, która spróbowała wszystkich ciast oceniła, że zdecydowanie najlepszą szarlotkę upiekli wychowankowie grupy ósmej. Pozostałe grupy otrzymały ex aequo drugie i trzecie miejsca. To był zdecydowanie najsmaczniejszy konkurs, w którym wziąłem udział.

                                                                                                                           P. Rechliński (MOW News)