Archiwalne wpisy:
marzec 2025
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Kategorie:

Kulinarna rywalizacja

Bardzo lubimy poznawać nowe smaki i pyszne potrawy. W Ośrodku często uczestniczymy w zajęciach kulinarnych, podczas których przyrządzamy różnorodne ciasta, zupy i dania obiadowe. Chętnie gotujemy, a jeszcze chętniej kosztujemy naszych dań. Kucharską pasję postanowiła pogłębić w nas wychowawczyni Ania, która zabrała nas do Nowego Stawu na festiwal „Żuławskie smaki”, którego głównym bohaterem był czosnek.

Przed zebraną w nowostawskim „Ołówku” publicznością wystąpiło dwoje kucharzy, którzy stoczyli na naszych oczach niezwykle zacięty kulinarny pojedynek. Polegał on na stworzeniu trzech dań: zupy i drugiego dania, w których należało użyć czosnku, oraz deseru. Starania mistrzów mogliśmy obserwować na telebimach, które z dużą dokładnością wyświetlały to, co działo się na ich stołach. Równolegle organizatorzy przedstawiali nam mnóstwo ciekawostek o czosnku: jego właściwościach, zastosowaniu, odmianach i historii, a także organizowali konkursy dla publiczności, w których również wzięliśmy udział.

Potrawy bardzo nam smakowały i trudno było nam zdecydować, które dania były lepsze: przecier z pomidorów czy żurek na zakwasie, makaron z orzechami i pieczarkami na ostro czy pierogi z pysznym farszem, truskawki z białą fantazją czy niezwykły jabłecznik. Cieszyliśmy się każdym kęsem i z wielkim trudem rozstrzygaliśmy, co smakowało nam bardziej. To była jedna z najprzyjemniejszych lekcji gotowania, w jakich uczestniczyliśmy. A obu kucharzom gratulujemy niezwykłego talentu!

……………………………………….. M. Gurski, A. Okoński (MOW News)